Durerea artrozica

Durerea este principalul simptom al bolii artrozice si este principala tinta a tratamentelor actuale, medicamentoase sau nu.

De ce este boala artrozica dureroasa?

Pentru a simti senzatia de durere, creierul nostru trebuie sa fie informat ca “doare undeva”. Astfel, e nevoie de mesaje transmise de la nivelul terminatiilor nervoase, care urca pe traiectul nervilor din interiorul maduvei spinale si ajung apoi in creier. Cu toate acestea, cartilajul nu este inervat: nu contine terminatii nervoase. Astfel, din start, boala artrozica, o boala cartilaginoasa, nu ar trebui sa fie dureroasa...si cu toate acestea, este!

Au fost elaborate doua teorii pentru a explica durerea pacientilor cu boala artrozica:

  • Durerea provine de la tesuturile adiacente suferinde care sunt profund inervate, inclusiv membrana sinoviala, osul aflat sub cartilagiu si ligamentele si/sau tendoanele;
  • Durerea provine de la cartilaj din cauza aparitiei terminatiilor nervoase atunci cand acesta devine bolnav. Termenul tehnic este neo-neuro-geneza (geneza = productie; neuro = nerv; neo = no);

Cum reactionati la durere?

"Urmaresc cu atentie tratamentul prescris de medic"

Foarte bine, aveti mare dreptate sa urmati cu strictete indicatiile facute de medic. Numai medicul stie care este tratamentul cel mai bun pentru dumneavoastra.

"Nu iau niciun medicament"

Va inselati, boala artrozica nu este in niciun caz inevitabila.

"Iau o tableta din cand in cand"

Aveti dreptate sa doriti sa va ameliorati durerea insa de ce asteptati sa suferiti inainte sa va luati medicatia?
Daca urmariti recomandarile medicului cu strictete, puseele ar putea fi mai putin frecvente si drept urmare durerea ar fi mai putin prezenta.

"Prefer sa iau medicamente pentru afectiuni mai importante (grave)"

Bineinteles, exista boli mai “serioase” decat boala artrozica. Insa acesta nu este un motiv sa o neglijati. Boala artrozica poate fi o sursa de discomfort semnificativ daca ii permiteti sa evolueze fara a interveni. Este o adevarata boala articulara care necesita tratament eficace: medicamente, recuperare, tratamente locale.

"Iau un medicament recomandat de un vecin"

Atentie, numai medicul dumneavoastra stie ce medicamente va sunt potrivite. A lua medicamente de la altcineva nu este o idee buna si poate fi uneori periculos. Urmariti sfatul medicului si, atunci cand este necesar, vorbiti cu el sau ea despre produsul care v-a fost recomandat.

"Opresc tratamentul dupa cateva zile pentru ca nu a aparut nicio imbunatatire"

Pentru anumite medicamente sunt necesare cateva saptamani de administrare inainte de a simti o ameliorare. Aveti rabdare si aveti incredere in medicul dumneavoastra. Nu ezitati sa discutati cu acesta, fiind singurul care va poate ajusta tratamentul la nevoie.

"Opresc tratamentul imediat ce ma simt mai bine"

Aceasta este o greseala. Trebuie sa respectati durata tratamentului asa cum a fost el recomandat de medic. Oprind un tratament eficient in lipsa sfatului medicului, riscati sa compromiteti toate beneficiile obtinute.

"Refuz sistematic injectiile cu corticosteroizi"

Daca sunt efectuate de un medic experimentat, nu trebuie sa va fie teama de injectiile cu corticosteroizi deoarece acestea sunt foarte eficiente in cazul puseelor bolii artrozice, mai ales cele ale genunchiului.