Injectii

Exista diferite produse ce pot fi administrate direct in articulatia dureroasa cu diferite efecte.

Injectii cu corticosteorizi

 

La ce se folosesc?

Injectiile cu corticosteroizi pot fi prescrise pentru boala artrozica atunci cand tratamentele anti-inflamatoare si analgezice nu au reusit sa amelioreze un puseu congestiv.

In general, injectiile cu corticosteroizi au rezultate bune datorita faptului ca majoritatea produsului injectat ramane in articulatie. Acesta actioneaza asupra durerii si inflamatiei pe durata a cateva ore sau zile. Efectul are o durata cuprinsa intre cateva zile pana la una sau doua luni, in functie de fiecare individ in parte. Infiltratia cu corticosteroizi este tratamentul ideal pentru boala artrozica avansata, in particular cea a genunchiului unde articulatia este superficiala si usor de punctionat.

Cum functioneaza?

Terapia cu infiltratii cu corticosteroizi este efectuata in cabinetul medicului. Aceasta tehnica implica injectarea unui produs anti-inflamator cortizonic in articulatie. Trebuie sa fiti constienti ca adesea temuta injectie cu corticosteroizi nu doare mai mult decat recoltarea de sange. Este, insa, posibil si uneori util sa se administreze anestezie locala inainte de procedura.

Ce precautii trebuie luate?

Nu puneti prea multa presiune pe articulatie dupa injectia cu corticosteroizi. Uneori durerea se amplifica dupa injectia cu corticosteroizi. Problema dispare spontan dupa cateva ore si nu exista contraindicatii pentru injectii suplimentare ulterioare.

Cu toate acestea, pentru orice durere care apare in urmatoare 48 ore dupa injectia cu corticosteroizi trebuie sa consultati  medicul pentru a exclude o potentiala infectie. Cu toate ca exista un risc foarte scazut sa se intample acest lucru (1 caz din 50.000 de injectii cu corticosteroizi) trebuie sa fiti vigilenti. 

Nu este cazul sa tineti o dieta speciala: cortizonul administrat prin injectie locala intr-o articulatie, patrunde foarte putin in fluxul sanguin, astfel incat nu determina crestere in greutate. Cu toate acestea, daca sunteti diabetic, poate determina un dezechilibru temporar.

Nu se recomanda mai mult de trei injectii cu corticosteroizi anual per articulatie, din cauza faptului ca daca cele trei injectii initiale nu au avut un efect suficient, cea de-a patra nu va fi mai eficienta.  

Notati-va data, produsul folosit si eficacitatea injectiilor cu corticosteroizi in jurnalul dumneavoastra de monitorizare sau in carnetul de sanatate.

Lavajul articular

 

La ce se foloseste lavajul articular?

Lavajul articular (spalarea) permite eliberarea articulatiei dureroase de enzimele care sunt responsabile pentru deteriorarea cartilagiului, dar si de micro-cristale sau reziduuri articulare care, blocate in articulatie, mentin iritatia. Acesta se foloseste in prezent, in articulatia genunchiului. 

Cum functioneaza?

Lavajul articular implica injectarea unei doze mari de solutie salina fiziologica in articulatie si apoi drenajul acesteia plina de impuritati.

Aceasta tehnica este efectuata intr-un spital sau intr-o clinica, fie in sala de operatie sau in camera de biopsie, fie fara spitalizare, fie cu spitalizare minima. Lavajul articular se efectueaza sub anestezie locala (sau locoregionala) sub conditii stricte de asepsie pentru a garanta sterilitatea. 

Se poate asocia uneori cu o injectie cu corticosteroizi ceea ce determina rezultate rapide (datorita injectiei cu corticosteroizi) si de lunga durata (datorita lavajului articular). Medicul dumneavoastra va poate prescrie aceasta procedura in timpul unui puseu de gonartroza sau atunci cand genunchiul ramane inflamat in ciuda tratamentelor efectuate. 

Ce precautii trebuie luate? 

Aceasta procedura este in general bine tolerata si eficacitatea sa poate dura intre 6 luni si un an. Ar trebui sa ii spuneti medicului dvs daca aveti probleme cu inima si/sau alergii pentru ca ati putea avea intoleranta la anestezicele locale utilizate. 

Injectiile cu acid hialuronic (Vascosuplimentarea)

 

La ce se folosesc injectiile cu acid hialuronic?

Injectiile cu acid hialuronic, cunoscute si sub numele de vascosuplimentare au rolul de a reduce durerea articulara si de a imbunatati conditia functionala a articulatiei artrozice, in particular, a genunchiului.

Acidul hialuronic este o substanta elastica si vascoasa care este produsa in mod normal de catre articulatie si care alcatuieste lichidul articular (sau "lichidul sinovial"). Acesta este bogat in acid hialuronic in starea sa normala, si proprietatile sale vascoase lubrifiaza suprafatele cartilaginoase in timp ce proprietatile sale elastice le protejeaza de socuri. In boala artrozica lichidul sinovial este saracit de acid hialuronic astfel incat articulatia este mai vulnerabila la fortele de frecare si la compresie. 

Injectiile cu acid hialuronic actioneaza mai lent decat injectiile cu corticosteroizi, dar efectul este de lunga durata, ajungand la 8 luni pana la 1 an. Cateva studii stiintifice sugereaza ca acestea ar putea incetini progresarea bolii artrozice.

Cum se efectueaza injectiile cu acid hialuronic?

Injectia, care nu este foarte dureroasa, este efectuata de catre un reumatolog intr-un seriviciu de chirurgie. In general se foloseste un ac foarte subtire pentru administrare.

Ce precautii trebuie luate?

In cazul unor reactii locale dureroase persistente, consultati medicul dumneavoastra.