Tratamente medicamentoase

Sunt disponibile numeroase tipuri de tratamente medicamentoase. Unele se administreaza oral si altele se administreaza local. 

Medicamente simptomatice cu actiune lenta (SYSADOA)

Pentru ce se utilizeaza?         

Medicamentele simptomatice cu actiune lenta sau SYSADOA sunt medicamente folosite in mod special in boala artrozica. Acestea au capacitatea de a reduce intensitatea durerii. Eficacitatea acestora asupra simptomatologiei dureroase a fost dovedita in boala artrozica a soldului si a genunchiului.

Cum se utilizeaza ?

Sunt disponibile numeroase medicamente, inclusiv extracte insaponificabile din ulei de avocado si soia si alti compusi extrasi din cartilaj.

Toate au actiune lenta. Este deci important sa le luati in mod continuu cateva saptamani inainte de a putea aprecia beneficiile lor. Eficacitatea acestora persista cateva saptamani dupa oprirea tratamentului.

Ce precautii trebuie avute in vedere?

Aceste tratamente sunt in general foarte bine tolerate si au foarte putine dezavantaje.

In cazul bolii artrozice dureroase la debutul tratamentului, continuati sa luati analgezice si/sau AINS (antiinflamatoare nesteroidiene) si nu va opriti din a lua aceste medicamente dupa cateva zile, in schimb continuati cateva saptamani pentru a putea observa eficacitatea lor. Medicamentele simptomatice cu actiune lenta trebuie luate numai cu recomandarea medicala: vorbiti cu medicul inainte.

Analgezicele

Pentru ce se utilizeaza analgezicele?  

Rolul analgezicelor, numite simplu calmante, este de a ameliora durerea.

Cele care actioneaza la locul propriu-zis al durerii artrozice, de exemplu articulatia, sunt numite analgezice periferice. De asemenea, pentru actiunea lor impotriva durerii, pot fi utilizate anumite medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene in doze mici.  

Exista alte analgezice care afecteaza modul in care creierul percepe durerea. Acestea sunt numite analgezice centrale. Acestea au actiune superioara medicamentelor mentionate anterior si ar trebui administrate numai daca analgezicele periferice au esuat in ameliorarea durerii.

Analgezice centrale “puternice” sunt rareori necesare in boala artrozica. Doar medicul dumneavoastra poate sa va recomande cel mai eficient tratament tinand cont de starea dumneavoastra de sanatate. 

Cum se utilizeaza analgezicele?

Administrarea de medicamente pentru ameliorarea durerii trebuie modelata functie de durere: daca durerea este constanta, acestea vor fi luate de mai multe ori la intervale regulate in timpul zilei.

Mesele nu influenteaza eficacitatea calmantelor; ele pot fi administrate la cel mai potrivit moment in relatie cu durerea. Este la indemana dumneavoastra de a stabili, bazat pe intensitatea durerii, cand aveti nevoie de ameliorarea durerii.

Ce precautii trebuie avute in vedere?

Analgezicele periferice sunt in general bine tolerate. Cu toate acestea, nu depasiti doza maxima indicata de catre medicul dumneavoastra si scrisa pe reteta. Desi rare, reactii adverse imprevizibile pot aparea din cauza analgezicelor periferice (probleme hepatice, alergii, etc.), medicul dumneavoastra le cunoaste pe toate si va va prescrie medicamentele cele mai indicate pentru dumneavoastra.

Analgezicele centrale pot cauza somnolenta, greata, constipatie si ameteli. Aceste analgezice ar trebui monitorizate de medicul dumneavoastra. Asa ca, urmati indicatiile medicului dumneavoastra si nu ezitati sa il/o intrebati ori de cate ori considerati ca este necesar.

Nu combinati niciodata doua calmante din proprie initiativa, fara a consulta in prealabil medicul, deoarece adesea nu este necesar si creste riscul de efecte adverse.

Analgezice locale (analgezice topice)

E posibil ca medicul dumneavoastra sa va fi prescris deja un anti-inflamator gel sau alifie pentru a aplica pe articulatia dureroasa. Acestea sunt potrivite in mod special la articulatiile mici precum degetele.

Au avantajul de a actiona rapid si de a patrunde foarte putin in sange, ceea ce limiteaza riscul de efecte adverse specifice tratamentului anti-inflamator, mai ales la persoanele care au probleme gastrice.

Antiinflamatoarele nesteroidiene (AINS)

Pentru ce se utilizeaza?

Medicamentele antiinflamatoare sunt utile pentru diminuarea sau chiar stoparea inflamatiei care apare in boala artrozica  in timpul puseelor congestive.

In acest caz acestea sunt foarte utile avand in vedere ca s-a demonstrat ca in timpul puseelor congestive exista risc inalt de atingere cartilaginoasa. Cu cat aceste pusee sunt controlate mai rapid, cu atat este posibila limitarea deteriorarii articulatiei.

Cum functioneaza?

Exista doua tipuri: medicamente antiinflamatoare steroidiene care sunt derivate cortizonice, si medicamente antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS care nu contin cortizon. Primele sunt utilizate in boala artrozica  numai ca tratamente locale sub forma de injectii in articulatie.

Exista multe AINS si aproape toate pot fi utilizate in tratamentul bolii artrozice.

Utilizarea lor este rezervata pentru tratamentul puseelor inflamatorii. Drept urmare, ele trebuie intotdeauna prescrise pentru o perioada scurta de timp, in general nu mai mult de 10 zile. Niciun AINS in sine nu este mai eficient decat altul. Intradevar, este incontestabil ca fiecare individ are anumite susceptibilitati in asa fel incat anumite AINS vor fi mai eficiente la unii si mai putin eficiente la altii. In orice caz, numai medicul dumneavoastra poate  sa hotarasca ce tratament vi se potriveste cel mai bine.

Ce precautii trebuie avute in vedere?

Este bine cunoscut faptul ca AINS determina probleme digestive si, mai ales, determina aparitia ulcerelor. Exista in mod cert un risc, mai ales la varstnici si la cei care au deja  ulcer.

Pe de alta parte, fumatul si consumul de alcool cresc riscul de aparitie a problemelor digestive.

Trebuie sa fiti constienti ca acest risc nu este asociat numai cu administrarea orala a acestor medicamente si ca acesta exista chiar si la AINS administrate sub forma de supozitoare sau injectii intramusculare. Cu toate acestea, se poate controla acest risc, datorita medicamentelor care protejeaza stomacul si  care pot fi prescrise impreuna  cu AINS la persoanele aflate la risc. In sfarsit, trebuie sa retineti ca riscurile sunt contrabalansate de eficacitatea veritabila a acestor medicamente. In plus, exista o noua generatie de AINS: coxibii. Datorita mecanismului lor special de actiune aceste medicamente sunt la fel de eficiente ca si AINS clasice si au si avantajul de a fi mai bine tolerate de catre stomac.

Exista si alte efecte secundare potentiale: alergii, alterarea functiei renale, tulburari de coagulare.

Medicul dumneavoastra este constient de efectele secundare ale AINS si numai el poate sa stabileasca daca este necesar sa va recomande aceste produse.

Nu combinati niciodata doua medicamente antiinflamatoare simultan si informati medicul dumneavoastra in cazul in care luati aspirina: aceasta combinatie ar trebui evitata. Nu luati niciodata medicamente antiinflamatoare din proprie initiativa fara a discuta in prealabil cu medicul dumneavoastra.