De ce PIASCLEDINE 300?

Beneficii

Piascledine®300 diminueaza durerea si amelioreaza impotenta functionala a pacientilor cu boala artrozica simptomatica a genunchiului si a soldului (Maheu E, et al. Arthritis Rheum 1998;41:81-91).

Piascledine®300 scade necesitatea administrarii de antiinflamatoare nesteroidiene (AINS) pentru ameliorarea durerii la pacientii cu boala artrozica simptomatica a genunchiului si a soldului (NSAIDs, non-steroidal anti-inflammatory drugs; Blotman F, et al. Rev Rhum (Engl Ed) 1997;64:825-34).

Piascledine®300 incetineste evolutia ingustarii spatiului articular la pacientii cu boala artrozica grava a soldului (Structure-modifying effect of PIASCLEDINE300 in hip OA: the ERADIAS StudyMaheu E, et al. 2012).

Piascledine®300 a demonstrat beneficii simptomatice, la pacientii cu boala artrozica a soldului si a genunchiului (Appelboom T, et al. Scand J Rheumatol 2001;30:242-7).

Piascledine®300 este bine tolerat la pacientii cu boala artrozica a soldului si a genunchiului (Lequesne M, et al. Arthritis Rheum 2002;47:50-8).

Suplimente alimentare

Prin definitie, suplimentele alimentare sunt produse alimentare ce au ca scop suplimentarea unei diete normale. Reprezinta o sursa concentrata de nutrienti sau de alte substante, cu efect nutritiv sau fiziologic. 

De aceea, suplimentele alimentare nu sunt medicamente, chiar daca au o forma de prezentare asemanatoare (pastile, capsule, tablete sau alte preparate sub forma de pudre sau solutii).

Acestea nu sunt destinate sa previna sau sa trateze o afectiune. 

De aceea, comercializarea suplimentelor alimentare este diferita fata de medicamente, pentru ca nu necesita o evaluare stiintifica preliminara de garantare a efectelor produsului. 

Distribuitorul este responsabil de conformitatea autorizarii de punere pe piata, in concordanta cu standardele de siguranta.    

De fapt, pentru ca un medicament sa poata fi comercializat, acesta trebuie sa obtina o autorizatie de punere pe piata. Aceasta este un proces lung, ce presupune si efectuarea de studii clinice pe subiecti umani, pentru evaluarea eficientei si toxicitatii medicamentului respectiv. 

 

 

 

Antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS)

Toleranta

Pe baza dovezilor din studiile clinice citate mai sus, s-a demonstrat ca Piascledine®300 are un profil de toleranta foarte bun la pacientii cu boala artrozica a soldului si a genunchiului. S-au observat diferente nesemnificative cu privire la incidenta efectelor adverse intre grupurile de pacienti care au primit Piascledine®300 si cele care au primit placebo. Cu privire la reactiile adverse, considerate ca fiind posibil legate de tratamentul din studiu, majoritatea au fost de natura gastrointestinala, tranzitorii si cu rezolutie spontana.

O parte dintre AINS (antiinflamatoarele nesteroidiene) pot provoca probleme digestive, in special aparitia ulcerelor. Acesta este un risc care nu poate fi negat, mai ales la varstnici si la pacientii care au deja un ulcer.

In mod similar, fumatul si consumul de alcool cresc riscul digestiv.

Pacientii trebuie sa fie constienti ca acest risc nu este asociat cu administrarea orala a medicamentului si ca acesta exista, chiar si la AINS administrate sub forma de supozitoare sau injectii intramusculare. Cu toate acestea, este posbil ca acest risc sa fie controlat cu ajutorul medicamentelor care protejeaza stomacul si care pot fi prescrise odata cu AINS.                          

De asemenea, este de retinut ca riscurile sunt compensate de catre eficacitatea reala a acestor medicamente.

Exista si alte efecte adverse potentiale: alergii, alterarea functiei renale, tulburari de coagulare.

Medicul este pe deplin constient de aceste efecte adverse ale AINS si numai el poate decide daca este necesar sa fie sau nu administrate.

 

Comparative Effectiveness Review. Analiză AHRQ publicată online în 2006, disponibilă pe www.effectivehealthcare.ahrq.gov, ultima accesare: Feb 2015.