Stiri

Merisorul trateaza afectiunile cailor urinare

 

Este principala planta ale carei efecte terapeutice sunt legate, in principal, de eliminarea uratilor, cei din care se formeaza pietrele la rinichi sau vezica urinara

Fructele arbustului pitic se consuma proaspete sau prelucrate sub forma de suc, compot, gem si ceaiuri. In scopuri terapeutice se folosesc frunzele, fructele si mugurii de merisor. Se recolteaza in lunile septembrie-octombrie, cand continutul in substante active al plantei este maxim. Merisorul contine arbutozida, metilarbutozida, flavonoizi, ericolina, acid chinic, saruri de magneziu, saruri ale acizilor organici, vitamina C si alte vitamine, leucoantociani etc.

Propietati terapeutice

Merisoarele au actiune bactericida, diuretica, antiinflamatorie si antiinfectioasa si sunt un dezinfectant urinar. Frunzele de merisor au actiune antiinflamatorie, astringenta (datorita taninului), precum si o slaba actiune antidiabetica. Infuzia din frunze de merisor are actiune diuretica si dezinfectanta a cailor urinare. Datorita continutului in tanin, decoctul se poate folosi si in tratamentul diareei si al hemoragiilor. Decoctul din frunze se administreaza ca diuretic si antiseptic in tratamentul bolilor cailor urinare, indeosebi in stari inflamatorii purulente (catar vezical, cistite, pielite, uretrite). Se recomanda, de asemenea, in guta, reumatism, litiaza urinara urica. Nu se recomanda in timpul sarcinii.
Pentru incontinenta urinara se foloseste cu maxima eficienta decoctul din frunze de merisor. In asemenea cazuri se face un amestec din fructe si frunze de merisor, in care se adauga doua linguri de sunatoare. Acest amestec se fierbe 10 minute cu trei pahare de apa. Se beau cate trei pahare pe zi, incepand cu ora 16.00 si pana inainte de culcare.
Fructele se consuma in stare proaspata sau sub forma de sucuri, compoturi ori ceaiuri, fiind asociate tratarii bolilor de rinichi si in diaree.

Tratament cu ceai de merisor

Se pun doua lingurite de merisor uscat in 100 ml de apa rece. Se lasa timp de o ora la macerat, dupa care se strecoara. Frunzele de merisor se fierb in 100 ml de apa pentru 10 minute. Apoi se strecoara, lichidul rezultat se amesteca cu prima apa si se adauga un varf de cutit de bicarbonat de sodiu. Se beau doua cani pe zi, timp de zece zile. Tratamentul nu trebuie sa dureze mai mult de zece zile deoarece produsul este iritant pentru nefron. Daca pacientul are insuficienta cardiaca sau renala, nu se adauga bicarbonat de sodiu.
In general, pentru rinichi este buna o cura cu ceai din merisor, coada-calului si urzici. Nu este contraindicat in timpul sarcinii!

Sursa: ziaresireviste.ro
Sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.piascledine.ro au rol informativ si educational. Acestea nu pot inlocui consultul medical sau diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Pentru orice problema de sanatate va sfatuim sa consultati un medic specialist.