Stiri

Afla de ce ametesti cand te ridici brusc

 

Senzatia de slabiciune si de ameteala pe care unele persoane o au cand schimba brusc pozitia corpului poate ascunde uneori o problema cardiaca sau boli precum diabetul.

Cand ne ridicam brusc, sub efectul gravitatiei, sangele se acumuleaza la nivelul picioarelor, in detrimentul creierului, a carui oxigenare este afectata. Insa organismul detine mecanisme prin care preintampina acest dezechilibru. Cand trecem din pozitie orizontala sau din sezut in pozitie ortostatica (in picioare), in mod normal, ar trebui sa se declanseze o serie de reactii reflexe care tin sub control presiunea arteriala: ritmul cardiac creste si vasele de sange se ingusteaza.

La unele persoane, aceste mecanisme nu functioneaza si se instaleaza hipotensiunea ortostatica, adica o scadere brusca a tensiunii arteriale care se manifesta prin ameteli, slabiciune si chiar lesin.

Deshidratarea poate fi o cauza

Hipotensiunea ostostatica are mai multe cauze. Uneori, ea poate semnala o aritmie cardiaca, adica o dereglare a ritmului normal al inimii. Aritmia este temporara daca are la origine deshidratarea (cauzata de aportul redus de apa sau de febra). De multe ori insa, dereglarea ritmului cardic poate semnala o afectiune grava, care necesita tratament, cum ar fi cardiopatia ischemica, afectarea valvelor inimii, hipertiroidia sau insuficienta respiratorie.

O alta cauza a hipotensiunii ortostatice o reprezinta diabetul. De asemenea, unele medicamente pot sa scada brusc tensiunea arteriala atunci cand ne ridicam: diureticele, medicamentele vasodilatatoare si anumite antidepresive.

Daca te confrunti cu ameteli ori de cate ori te ridici la verticala, incearca mai intai sa te hidratezi, iar daca problema nu dispare, mergi la medic pentru investigatii.

Sursa: ziaresireviste.ro
Sfaturile si orice alte informatii despre sanatate disponibile pe www.piascledine.ro au rol informativ si educational. Acestea nu pot inlocui consultul medical sau diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale. Pentru orice problema de sanatate va sfatuim sa consultati un medic specialist.