Echipament medical

Utilizarea echipamentului medical va poate furniza confort suplimentar in activitatile dumneavoastra zilnice. Poate reduce durerea si poate ameliora anumite articulatii.

Cu toate acestea, inainte de a apela la utlizarea unui asemenea echipament ar trebui sa discutati cu medicul dumneavoastra. Acesta este cel mai in masura sa va sfatuiasca asupra utilitatii unui asemenea echipament in tratamentul bolii dumneavoastra artrozice.

Pentru mai multe informatii selectati unul din tipurile de echipamente disponibile in sectiunea de mai jos:

Utilizarea ortezelor

Ortezele au ca scop imobilizarea, sprijinul sau corectia partiala a mobilitatii unei articulatii, in functie de modelul folosit.

Astfel, ortezele se pot opune instabilitatii si pot pune articulatia in repaus pentru a reduce stresul excesiv care determina boala artrozica.

Astazi sunt disponibile diferite tipuri de orteze:

  • Orteze simple care sunt utilizate in tratamentul bolii artrozice a genunchiului si a degetelor. Acestea nu permit indreptarea articulatiei, insa determina stabilizarea articulatiei si pot oferi ameliorarea simptomatologiei. Acestea sunt utile pentru persoanele care nu au indicatie chirurgicala si care sufera de boala artrozica severa.
  • Exemplu de orteza simpla: orteza de genunchi elastica sau cu ranforsare. Atelele sau ortezele dinamice sunt bazate pe ortezele folosite in sport. In general, utilizate in cazuri de boala artrozica a genunchiului, au ca scop corectarea articulatiei. Cu toate acestea, desi au fost evidentiate anumite cazuri de corectare a efectului varus, aceste rezultate necesita confirmare. 
  • Atelele de repaus sau de imobilizare utilizate pentru incheietura mainii si mai ales pentru mana (boala artrozica a degetelor si rizartroza) permit plasarea articulatiei intr-o pozitie care atenueaza stresul si protejeaza impotriva diformitatii. Acestea par sa aduca reale beneficii: s-a constatat ca 40 % din pacientii care folosesc o orteza de mana o poarta inca 5 ani dupa emiterea recomandarii.

Branturi ortopedice

Branturile ortopedice pot fi benefice in ameliorarea durerii artrozice a genunchiului, piciorului, gleznelor si a soldului. Acestea ajuta la absorbtia socurilor si la reducerea stresului cartilajului. Aceste branturi ortopedice sunt realizate la comanda de catre podolog.

Pentru un pacient cu boala artrozica a genunchiului, exista branturi vasco-elastice care pot absorbi o parte din socurile transmise catre articulatia afectata si pot reduce stresul exercitat asupra acesteia. Aceste branturi ortopedice pot fi eficiente cand boala artrozica afecteaza interiorul genunchiului. Acestea ajuta la inlaturarea partiala a presiunii exercitate in timpul mersului prin schimbarea axului piciorului.   

De asemenea, aceste branturi vasco-elastice pot fi recomandate pentru boala artrozica a soldului, la persoanele foarte active.

Comprese termice

Compresele termice sunt, in general, utilizate pentru ameliorarea temporara sau cotidiana a durerii. In functie de model, acestea permit aplicarea de cald sau rece pe zonele dureroase.

Compresele termice sunt pungi inchise umplute cu un produs gelatinos capabil sa absoarba caldura sau frigul si sa-l elibereze rapid asupra articulatiei dureroase, timp de o ora. Aceste comprese termice pot fi achizitionate din farmacii sau magazine care comercializeaza echipamente medicale sau paramedicale (nerambursabile si reutilizabile).

Acestea nu au efect curativ in tratamentul bolii artrozice, insa aplicarea lor va ameliora probabil, temporar, anumite tipuri de durere artrozica.

Carje ortopedice

In cazul bolii artrozice a soldului, folosirea unui baston sau a unei carje ortopedice de partea opusa articulatiei afectate, in timpul activitatilor zilnice, poate sa aiba un efect benefic asupra durerii si poate preveni deteriorarea articulatiilor dumneavoastra.

Carjele ortopedice permit sprijinirea greutatii in timpul mersului: articulatia sustine mai putina greutate. Astfel, usurandu-i sarcina, carjele ortopedice ajuta la prevenirea deteriorarii suplimentare si reducerea durerii dupa efort.