Tratamente naturiste

Care sunt beneficiile curelor termale, dar ale odihnei? Este medicina alternativa utila in boala artrozica ? Pentru a afla, alegeti subiectul care va intereseaza.

Importanta odihnei

De fapt, trebuie sa faceti diferenta intre doua situatii specifice:

Daca sunteti intr-un puseu de boala artrozica, adica atunci cand o articulatie este calda si inflamata si mai dureroasa ca de obicei, este recomandat sa puneti articulatia in repaus. Aceasta inseamna sa nu puneti greutate pe partea afectata pentru sold sau genunchi, dar sa utilizati carje la mers in timpul perioadei dureroase.

Dar, in afara acestor pusee, este imperativ sa faceti exercitiu fizic in mod regulat. Miscarea este benefica pentru cartilaj pentru ca ii permite acestuia sa isi imbunatateasca nutritia si sa isi stimuleze celulele. Este, deci, recomandabil sa mergeti cel putin 1 ora, de 3 ori pe saptamana.

Tratamente alternative pentru boala artrozica

Desi sunt putini cei care indraznesc sa abordeze medicul despre asta, multi pacienti apeleaza la medicina alternativa pentru a ameliora suferintele bolii artrozice, mai ales durerea. (Termenul de medicina alternativa este folosit cu precautie pentru ca anumite medicamente asa numite "alternative" provoaca reactii adverse foarte severe).

Tratamentele alternative utilizate pentru boala artrozica includ homeopatia, fitoterapia, oligoterapia, acupunctura, mezoterapia, osteopatia si chiropraxia.  

Un sondaj realizat in 2001 (Sondaj de Sanatate Comunitara Canadiana (CCHS) realizat de Statistica Canadiana in 2000 - 2001, pe 10.000 persoane cu varsta peste 60 ani)  a aratat ca tipurile de tratamente cel mai frecvent utilizate erau:  

 • mezoterapie 15%
 • acupunctura 6%
 • fitoterapia 5%
 • homeopatie 5%

Cu toate acestea, trebuie remarcat ca majoritatea acestor persoane urmau si un tratament alopat. Aceste tratamente alternative erau folosite in suplimentarea tratamentului conventional.

Tratamentele termale

Proces ancestral, folosit in scopuri terapeutice ce se bazeaza pe proprietatile fizice si chimice ale apei. Tratamentele termale utilizeaza apa proaspata si noroi, spre deosebire de talasoterapie care pune accent pe beneficiile apei de mare si al algelor.

Pot curele termale sa ajute in boala artrozica?

Unele studii ale bolii artrozice a genunchiului, soldului si a degetelor subliniaza beneficiile tratamentului termal asupra durerii, mobilitatii si a starii de bine a pacientului. Acesta poate, de asemenea, sa ajute la reducerea consumului de analgezice si de medicamente anti-inflamatorii.

Boala artrozica este acum prima indicatie din reumatologie pentru cure termale.

Se aplica tuturor partilor corpului:

 • soldul: remediul este adesea util, daca chirurgia este imposibila
 • degetele: in special policele
 • genunchiul
 • coloana

Este de asemenea recomandata pentru durerea persistenta postoperatorie si pentru sechele, in special consecutiv chirurgiei coloanei.

Contraindicatii:

Nu trebuie sa urmati o cura daca unul din urmatoarele cazurile vi se aplica:

 • sunteti intr-un puseu de artrita inflamatorie (artrita reumatoida, artrita psoriazica etc.)
 • aveti cancer cu metastaze osoase
 • urmati tratament imunosupresor
 • aveti imunosupresie congenitala sau dobandita

 

Ce tratamente termale exista?

Tratamentele generale:

 • aplicarea de noroi
 • bai cu aburi fierbinti
 • dusuri subacvatice
 • sesiuni individuale sau in grup de fizioterapie
 • masaje
 • mobilizari in piscina
 • uneori baile cu noroi pot ajuta la initierea miscarii

 

Tratamentele locale:

 • aplicari locale de noroi
 • bai calde
 • masaje
 • dusuri pentru picioare
 • dusuri pentru maini
 • sesiuni de fizioterapie in apa
 • utilizarea aburului care actioneaza asupra durerii si a inflamatiei

Boala artrozica si homeopatia

Homeopatia se bazeaza pe principiul similitudinii: o substanta toxica responsabila pentru o boala este capabila sa trateze aceeasi boala daca este utilizata in doze infinitezimale (infinit de mici). Un tratament pentru aceeasi boala poate varia de la un individ la altul, in functie de stilul de viata si de mediul inconjurator.  

Astazi, sunt prescrise multe medicamente diferite de catre homeopati pentru a ameliora boala artrozica, in functie de profilul pacientului. Cu toate acestea, efectele analgezice ale homepatiei in tratamentul bolii artrozice nu au fost dovedite stiintific. In plus, aceste remedii nu inlocuiesc tratamentul conventional. 

 

Ce este fitoterapia?

Fitoterapia este un tip de terapie care foloseste plantele cu proprietati terapeutice (sau mai exact, "partea activa" a acestor plante, cea mai bogata parte in ingrediente active). Odata ce plantele au fost culese, extractia se realizeaza prin diferite metode. Extractele pot fi apoi administrate in capsule, ceaiuri, etc.

 

Care sunt diferentele dintre homeopatie si fitoterapie? 

Medicina plantelor (fitoterapia)  foloseste extracte din plante obtinute folosind aceleasi tehnici de preparare ca si cele folosite pentru obtinerea compusilor care stau la baza dilutiilor homeopate. Diferenta consta in originea extractelor folosite in homeopatie, care au la origine atat plante cat si minerale sau produse animale.

Ca si in cazul  homeopatiei, aceste remedii sustin ca au proprietati care amelioreaza durerea artrozica, dar eficacitatea acestora nu a fost inca dovedita clinic, iar aceste remedii nu pot inlocui tratamentele conventionale. 

Acupunctura

La ce va puteti astepta?

Acupunctura, o metoda terapeutica care face parte din medicina Chineza, a aparut cu cateva secole inainte de Hristos. Tehnica acupuncturii se bazeaza pe plasarea de ace metalice in locuri specifice ale corpului omenesc de-a lungul meridianelor, pentru a ameliora zone dureroase sau boli.

Efectul analgezic si relaxant amelioreaza viata anumitor pacienti cu boala artrozica. Cu toate acestea, nu au fost evidentiate dovezi stiintifice care sa demonstreze eficacitatea acupuncturii in ameliorarea durerii artrozice. Principala complicatie care poate aparea este iritatia locala (daca pielea dumneavoastra este sensibila).

Mezoterapia

Ce este mezoterapia si la ce puteti sa va asteptati de la aceasta?

Mezoterapia este o tehnica pentru tratamente locale. Aceasta permite injectarea in derma (subcutanat) doze mici de medicamente (analgezice, medicamente anti-inflamatoare, etc.) folosind un sistem alcatuit din mai multe ace foarte scurte (4 mm). Acest tip de medicina alternativa este propus pentru tratamentul simptomatic al bolii artrozice. Cu toate acestea, eficacitatea mezoterapiei nu a fost dovedita stiintific in tratamentul bolii artrozice.

Daca sunteti interesati de acest tip de tratament, este recomandat sa discutati cu medicul dumneavoastra.

Anumite diateze alergice sau pielea foarte sensibila pot conduce la luarea mai multor precautii inainte de a lua in considerare acest tip de tratament.

Osteopatia

Ce este osteopatia?

Osteopatia este o metoda terapeutica manuala bazata pe tehnici de mobilizare articulara si de mobilizare a muschilor si a tendoanelor.  Se aplica, in principal, pentru boala artrozica a coloanei vertebrale.

Include diverse domenii de aplicabilitate:

 • Osteopatie structurala: aceasta sectiune are de-a face cu blocajele articulare ale corpului care sunt numite "leziuni osteopatice sau disfunctii" prin tehnici pur manuale: manipulare directa sau mobilizari prin contractii musculare.
 • Osteopatie viscerala sau functionala pentru organele interne sau viscere (ficat, stomac, intestine, plamani, etc.)
 • Osteopatie craniana: o ramura a osteopatiei care se ocupa in mod specific de cap, folosind tehnici functionale specifice.

 

Osteopatia este complet separata de fizioterapie deoarece bazele, capacitatile si scopurile acestora sunt complet diferite. Osteopatia poate fi efectuata numai intr-un mediu sigur si competent si numai de catre osteopati. Manipularile sunt de obicei nedureroase si nu sunt niciodata efectuate in lipsa unei examinari fizice meticuloase si a vizionarii radiografiilor. Aceasta poate ameliora o parte din durerea artrozica, insa eficacitatea nu a fost dovedita stiintific.

Chiropraxia

Ce este chiropraxia?

Osteopatii si chiropracticienii, amandoi efectueaza manipulari, dar utilizeaza tehnici diferite. Chiropraxia s-a dezvoltat din osteopatie.

Diferenta se concentreaza mai ales pe faptul ca chiropracticianul aproape intotdeauna cauta cauza simptomatologiei in coloana si actioneaza prin intermediul manipularilor care sunt adesea mai brusteOsteopatia, de asemenea, ia toate sistemele organismului in considerare.