Tratamentul chirurgical

In timp ce tratamentul pentru boala artrozica este in general medical, exista si solutii diverse chirurgicale ce pot fi eficiente, atunci cand sunt prescrise corespunzator.

Ce este o artroscopie?

 

La ce se foloseste artroscopia?

Exista foarte putine indicatii pentru artroscopie in boala artrozica. Cu toate acestea, poate fi propusa in cazul artrozei genunchiului atunci cand se suspicioneaza prezenta unei bucati de cartilaj in articulatie sau cand meniscul este mobil si instabil. 

Cum functioneaza artroscopia?

Artroscopia se efectueaza intr-o sala de operatie si necesita spitalizare de scurta durata (24 - 48 ore). Artroscopia implica anestezie locala, epidurala sau generala. Implica introducerea unei camere de mici dimensiuni in centrul articulatiei bolnave pentru a evalua daunele provocate de boala artrozica.

De asemenea permite "curatarea" articulatiei pentru a indeparta reziduurile cartilaginoase sau meniscale, fie prin efectuarea unui lavaj articular fie direct folosind forcepsul. Practic, datorita celor doua incizii realizate, medicul este capabil sa introduca instrumentele necesare in zona respectiva. De asemenea, medicul poate sa niveleze suprafetele articulare.

Ce precautii trebuie luate?

Este recomandat repausul articulatiei dupa artroscopie.

Complicatiile care pot sa apara la artroscopie sunt cele asociate cu procedura chirurgicala (complicatii legate de anestezie, risc de flebita, embolia pulmonara) cat si cele asociate cu chirurgia articulatiei (infectii, algodistrofie).

Chirurgia de reparare a articulatiei

 

La ce se foloseste?

Chirurgia de reparare a articulatiei are ca scop corectarea anumitor defecte ale oaselor, care sunt responsabile de o morfologie anormala a articulatiei. Astfel, aceasta poate consta in corectarea alinierii unui genunchi sau a unei malformatii de sold.

Cum functioneaza?

Defectele morfologice determina presiune anormala in anumite parti ale cartilajului unei articulatii date, deci augmentarea uzurii. Prin corectarea unui defect existent, presiunea va deveni egal distribuita pe intreaga suprafata a cartilagiului care va deveni astfel mai putin uzat.

Astfel, atunci cand exista aceste defecte este usor de inteles interesul efectuarii acestor proceduri cat mai precoce. Cu alte cuvinte, la debutul simptomelor bolii artrozice. In cazul in care cartilajul este prea deteriorat, procedura nu va fi eficienta.

Ce precautii trebuie luate?

De acest tip de procedura poate beneficia boala artrozica a genunchiului si a soldului. 

Aceasta este o operatie majora: necesita aproximativ 10 zile de spitalizare si nu va veti putea sprijini cu toata greutatea pe piciorul operat timp de 6 saptamani.

Riscurile sunt aceleasi ca si pentru orice alta procedura chirurgicala (flebita, embolism pulmonar, complicatiile anesteziei) alaturi de riscul de infectie.

Informatii despre proteze

 

La ce se folosesc protezele?

Protezele inlocuiesc articulatiile foarte deteriorate cu articulatii din materiale sintetice. Indicatia nu este niciodata urgenta deoarece este, inainte de orice, o modalitate de imbunatatire a confortului. Decizia de operatie este luata de dumneavoastra, alaturi de medic si de chirurg.

In general protezele au rezultate bune cu scaderea durerii asociate bolii artrozice si o redobandire satisfacatoare a mobilitatii. Cu toate acestea, trebuie sa retineti ca o articulatie protetica rareori functioneaza la fel de bine ca una normala. Cele mai sigure tehnici si cele care au dat cele mai bune rezultate sunt folosite in prezent pentru sold si genunchi.

Cum functioneaza protezele?

Acestea sunt in principal articulatii ale genunchiului si ale soldului. Protezele sunt facute din diverse materiale si se ataseaza osului cu un ciment special sau "lipici biologic".

Procedura este realizata sub anestezie generala sau loco-regionala. Aceasta implica de asemenea o transfuzie de sange autolog (colectarea sangelui dumneavoastra inainte de procedura si reinfuzia sa daca este necesar in timpul procedurii). Aceasta tehnica indeparteaza riscul unei transfuzii de sange.

Spitalizarea dureaza aproximativ o saptamana, dar este recomandat sa petreceti intre 4 si 6 saptamani intr-un centru de recuperare medicala.

Ce precautii trebuie avute in vedere?

Folosirea protezelor este necesara numai daca toate tipurile de tratamente medicale au esuat. Materialele folosite au dezavantajul de a se uza in timp (15 pana la 20 ani) si chiar mai repede la oameni tineri si activi. Acesta este motivul pentru care chirurgia de inlocuire totala a articulatiei nu este in mod normal sugerata persoanelor mai tinere de 55 pana la 60 ani (cu exceptia unor cazuri speciale).

Necesita pregatire :

 • Intarirea muschilor care vor inconjura viitoarea proteza;
 • Scaderea ponderala in caz de obezitate;
 • Eliminarea oricarei infectii (dentara, sinusala, etc)

Unii chirurgi recomanda un decalaj de o luna sau chiar mai multe intre ultima administrare injectabila de corticosteroizi si chirurgia de inlocuire articulara pentru a se asigura de lipsa oricarei infectii sub influenta corticosteroizilor. Riscurile sunt cele ale oricarei proceduri chirurgicale, dar exista complicatii specifice legate de proteze:

 • Proteza se poate detasa de osul de care a fost atasata: aceasta apare prin degradarea cimentului care poate fi uneori de origine infectioasa (1pana la 2%);
 • Pozitionare gresita a protezei;
 • Si mai putin serioase, probleme legate de durerile musculare si tendinoase care dispar dupa efectuarea de recuperare medicala corecta.

Protezarea genunchiului

Scopul acestei operatii este de a inlocui genunchiul deteriorat de boala artrozica sau o parte din acesta cu o proteza. In functie de fiecare caz in parte, este vorba de un implant care va inlocui suprafetele articulare (cartilagiul) tibiei, femurului si rotula.

Cui este destinata proteza de genunchi?

In general, implantarea unei proteze de genunchi este o solutie chirurgicala permanenta; aceasta poate fi luata in considerare numai cand durerea pacientului nu este ameliorata de niciun alt tratament medical sau chirurgical folosit in mod curent pentru boala artrozica.

Aceasta operatie este cel mai frecvent efectuata pe pacienti care au depasit varsta de 65 ani, a caror boala artrozica afecteaza doua sau mai multe din compartimentele intern, extern si anterior ale genunchiului. Anumiti pacienti tineri pot fi exceptii, fiecare caz fiind diferit, numai medicul dumneavoastra poate evalua nevoia si beneficiul unei proteze de genunchi.

Procedura

Implantarea unei proteze de genunchi reprezinta chirurgie majora. Necesita pregatire cu evaluare completa clinica si radiologica. Ar trebui, cand este posibil, sa fie efectuata intr-un centru specializat in chirurgia protetica. Durata spitalizarii depaseste de obicei o saptamana. Aceasta operatie necesita anestezie generala sau epidurala.

Aceasta va depinde de starea dumneavoastra generala si de tipul de operatie de care aveti nevoie pentru implantarea protezei de genunchi. Durata operatiei variaza intre 50 minute si 2 ore. In general, este de dorit ca operatia sa se realizeze dupa o sedere de 15 pana la 30 zile intr-un centru de recuperare.

Zilele urmatoare si recuperarea

Mersul poate fi reluat usor in jurul celei de-a patra zi, cu ajutorul carjelor ortopedice care sunt necesare initial si la care se renunta apoi (in general dupa aproximativ o luna si jumatate). Recuperarea este recomandata si chiar indispensabila. Cu ajutorul unui fizioterapeut si a chirurgului, aceasta va permite pacientului sa isi recapete raza de mobilitate si va facilita reluarea mersului. In majoritatea cazurilor, persoana se poate intoarce la munca dupa 2 luni si jumatate pana la 3 luni postoperator.

Cu toate acestea, dupa protezarea genunchiului, pacientul trebuie monitorizat regulat de catre medic sau reumatolog. Pentru aceasta este nevoie de consulturi regulate la chirurg: 2 - 3 luni dupa operatie, apoi in jurul celei de-a sasea luna si la implinirea unui an postoperator. Dupa aceea, este de dorit un control anual.

Rezultatele obtinute dupa protezarea genunchiului

Durere si mobilitate
Protezarea genunchiului este adesea foarte eficienta in ceea ce priveste durerea. Elimina 80 pana la 95% din durerea din boala artrozica. Imbunatatirea mobilitatii depinde de tipul de proteza de genunchi folosit, dar si de starea de sanatate a pacientului anterior operatiei. Insa, gradual, se observa o imbunatatire neta.

Cicatricea
In majoritatea cazurilor, cicatricea este situata in axul vertical al piciorului, in fata rotulei.

Tipul de proteza de genunchi

Exista diferite tipuri de proteza in functie de:

 • zona genunchiului care trebuie inlocuita: proteza partiala sau totala (proteza tricompartimentala)
 • metoda de fixare de articulatia genunchiului
 • maniera folosita pentru stabilizarea genunchiului
 • mobilitatea componentelor protezei: fixe sau mobile.

Protezele tricompartimentale

Este cel mai comun tip de proteza. Protezele tricompartimentale pot fi folosite in majoritatea cazurilor de boala artrozica, chiar daca aceasta afecteaza un singur compartiment al genunchiului. In plus, exista diverse modele care sunt folosite in functie de gradul de deteriorare a genunchiului si care permit pastrarea sau nu a ligamentelor incrucisate.

Alegerea unei proteze tricompartimentale depinde de starea genunchiului. Fiecare caz este diferit, iar medicul dumneavoastra este cel mai in masura sa va sfatuiasca cu privire la alegerea unui model. Modelele de proteze tricompartimentale difera in functie de 3 factori:

 • metoda de fixare la genunchi: cu sau fara ciment
 • sistemul de stabilizare: diferite modele permit pastrarea fie a ambelor ligamente incrucisate, fie a unuia singur, fie a niciunuia
 • mobilitatea platoului tibial: fix sau mobil

Proteza femuropatelara 

Boala artrozica a articulatiei dintre rotula si femur. Acest tip de proteza de genunchi este luat in considerare numai in cazuri exceptionale.

Proteze unicompartimentale sau partiale

In general, acest tip de proteza permite imbunatatirea mersului si a mobilitatii genunchiului. Astfel, apare o disparitie aproape completa a durerii. Spre deosebire de celelalte doua tipuri de proteze, acestea inlocuiesc numai partea uzata a articulatiei. Cu toate acestea, protezele unicompartimentale sau partiale sunt folosite numai cand un singur compartiment al genunchiului este afectat: compartimentul tibiofemural intern sau extern sau, in mod exceptional, articulatia dintre rotula si femur.

In plus, implantarea acestora nu poate fi luata in considerare la un pacient a carui malformatie a genunchiului nu este semnificativa si ale carui ligamente incrucisate sunt normale. Medicul dumneavoastra este cel mai in masura sa va sfatuiasca si sa va explice daca vi se potriveste sau nu acest tip de proteza.

Protezarea soldului

Implantarea unei proteze de sold poate inlocui fie una din cele doua suprafete articulare, unde cartilajul este uzat, fie le poate inlocui pe amandoua: capul femural si (sau soldul) acetabulul.

Protezele de sold utilizate sunt alcatuite deci, precum femurul, dintr-un cap (bila) si un col, ce vor inlocui capul si respectiv colul femurului. Colul protezei este extins de catre o tija care este ancorata in interiorul femurului.

Pe de alta parte, cavitatea acetabulara este intarita de catre bucata protetica acetabulara (emisfera).

Procedura de inlocuire a soldului

Implantarea unei proteze de sold este o interventie chirurgicala majora.

Ar trebui, cand este posibil, sa se realizeze intr-un centru specializat in chirurgia protetica. Durata spitalizarii pentru protezarea soldului este de obicei intre o saptamana si zece zile.

Aceasta operatie necesita anestezie generala sau epidurala. Alegerea tipui de anestezie depinde de starea dumneavoastra generala si de tipul de operatie necesar implantarii protezei de sold.  

Poate fi necesara o transfuzie de sange. Durata operatiei poate sa varieze intre 1 si 2 ore. Postoperator se efectueaza radiografii pentru a monitoriza articulatia soldului. In plus, este posibil sa aveti dureri la trezirea din anestezie, astfel incat, adesea se prescriu calmante administrate intravenos.

Zilele imediat postoperator

Reluarea mersului trebuie facuta gradual; este important ca pacientul sa urmeze sfaturile fizioterapeutului sau a echipei medicale care il/o ingrijeste. In mod obisnuit in prima zi este nevoie de un carucior. Gradual, pacientul reia mersul, adesea folosind carje ortopedice pentru a usura munca muschilor si pentru a evita presiunea exagerata pe sold (trei pana la patru saptamani).

Recuperarea medicala nu este obligatorie. Poate fi necesara daca activitatile zilnice necesita efort semnificativ (casa dumneavoastra este pe mai multe etaje, trebuie sa va reluati activitatea foarte repede, etc.)

Dupa o luna pacientul poate in mod obisnuit sa reia mersul normal. In majoritatea cazurilor, pacientul se poate intoarce la locul de munca dupa 2 luni, 2 luni si jumatate pana la 3 luni postoperator.

Cu toate acestea, dupa implantarea unei proteze de sold, pacientul ar trebui monitorizat in mod regulat de catre medicul curant sau de catre reumatolog. Aceasta implica vizite regulate la chirurg: la 2-3 luni postoperator, apoi in jurul celei de-a sasea luna, apoi la un an. Ulterior, un consult anual este de dorit.

Rezultatele

Durerea si mobilitatea
Astazi, aproximativ 30.000 oameni sunt protezati anual la nivelul soldului. In general, aceasta interventie furnizeaza o imbunatatire semnificativa a mobilitatii si o scadere masiva a durerii pentru cativa ani. Cu toate acestea, la pacientii tineri, este posibil ca o parte din durere sa reapara dupa cincisprezece ani din cauza largirii protezei. O eventuala inlocuire a protezei este necesara, dupa aceasta perioada. Astazi, implantarea unei noi proteze obtine rezultate bune.

Cicatricea
In general, cicatricea este localizata pe fesa. Insa, in functie de chirurg, este posibil ca aceasta sa fie pe exteriorul (sau in spatele) soldului. 

Tipuri de proteze

Exista mai multe tipuri de proteze de sold. Acestea difera in functie de materialele utilizate:

 • proteze cu o bila de ceramica sau de metal care este inserata intr-o cupa din polietilena
 • proteze alcatuite dintr-o bila de ceramica si acetabul
 • proteze metalice cu cupa metalica situata intr-un bloc de polietilena

Protezarea umarului

Protezarea umarului inlocuieste doua suprafete articulare ale cartilajului uzat.

O parte metalica este atasata de capul humerusului si o piesa din polietilena este fixata de scapula. Aceste doua parti sunt fie fixate cu ciment, fie conectate prin forta.

Procedura

Implantarea unei proteze de umar este o interventie chirurgicala majora.

Atunci cand este posibil, implantarea unei proteze de umar ar trebui sa se realizeze intr-un centru specializat in chirurgia protetica. Durata spitalizarii este de obicei in jur de o saptamana.

Operatia necesita anestezie generala si durata sa poate varia intre 1 si 2 ore. La trezire, bratul este imobilizat cu un bandaj.

Zilele imediat postoperator

Implantarea unei proteze de umar necesita recuperare care incepe din prima zi postoperatorie. Aceasta ajuta la mentinerea mobilitatii umarului.

Exercitiile din timpul recuperarii difera in functie de persoana. In general, in timpul primelor 20 zile, pacientul lucreaza cu fizioterapeutul. Aceasta este recuperarea pasiva. Umarul este mentinut in repaus, exercitiile se concentreaza pe cot, incheietura si degete.

In urmatoarele 3 saptamani, se permite recuperarea muschilor si a umarului. Pacientul intai invata sa isi contracte muschii fara a-si misca umarul. Apoi, aceste exercitii vor fi insotite gradual de miscari ale umarului.

Dupa aceste sase saptamani activitatea revine la normal. Exercitiile de recuperare activa sunt de obicei efectuate intre 3 si 6 luni.

Rezultatele

Durerea si mobilitatea
In general, durerea dispare sau este semnificativ redusa in intervalul de 3 pana la 6 luni de la implantarea protezei de umar. Se recupereaza 2,3 din mobilitate, dar variaza in functie de starea initiala a muschilor.