Expanscience

Prezentare

Expanscience, de origine franceza, este atat o companie farmaceutica, cat si un laborator dermato-cosmetic independent/privat. 

In 2017 a inregistrat o cifra de afaceri in valoare de 271.2 milioane euro, dintre care 31.9 % din export, avand 1105 de angajati.

In cei peste 60 ani de la infiintare, compania si-a construit o reputatie internationala solida de inovator si specialist in afectiunile pielii si in tratamentul artritei. Produsele sale care includ doua marci principale - Piascledine 300 si Mustela - se vand in peste 120 de tari (16 subsidiare si 102 tari de distributie). Expanscience dezvolta si de asemenea, vinde ingrediente active de origine naturala pentru uz cosmetic, atat in Franta cat si in afara ei.

Sprijinirea pacientilor pentru un stil de viata sanatos (mentinerea mobilitatii si sanatatii pielii) a fost intotdeauna o prioritate a strategiei de crestere a grupului.

Condusi de dorinta de a sprijini profesionistii din domeniul sanatatii in munca lor de preventie si consultanta si in rolul acestora de a informa oamenii, Laboratoarele Expanscience au demarat numeroase initiative cu scopul de a educa si informa pacientii si consumatorii si de a le permite sa isi impartaseasca experientele.

In Franta, Laboratoarele Expanscience si Asociatia Franceza Antireumatica (AFLAR) au dezvoltat un parteneriat si colaborare stransa, de peste 4 ani, ce are ca scop o mai buna vizibilitate a bolii artrozice atat in randul publicului larg cat si al profesionistilor din sanatate si institutiilor medicale.

Intregul lant valoric este integrat in companie - de la cercetare pana la productie si distributie.

Cercetarea inovativa, concentrata pe studierea cartilagiului si pe functiile de bariera ale pielii, a condus la inregistrarea a 933 de patente in intreaga lume.

 

Laboratoarele Expanscience in cifre

 • Data fondarii:1950
 • Cifra de afaceri in 2017: 271,2 milioane €
 • Parte a international%: 61,9 %
 • Despre 120 de țări (16 filiale și 102 distribuirea țări)
 • 1105 angajati
 • 933 brevetului înregistrărilor
 • 67 milioane de produse fabricate in 2017
 • Activitati: Dermato-Cosmetic, Dermatologie, Reumatologie, Ingrediente cosmetice active

Responsabilitate sustenabila

In urma cu 10 ani, Laboratoarele Expanscience au adoptat abordarea de responsabilitate sociala. Prin aceasta politica produsele crude din plante sunt exploatate intr-o maniera care nu dauneaza fermierilor si tarilor care le produc, si prin care se adopta o abordare prietenoasa fata de mediu a dezvoltarii de produs.

Expanscience este primul laborator farmaceutic si cosmetic ale carui contributii la dezvoltarea sustenabila au fost recunoscute ca fiind exemplare de catre evaluarea AFAQ 26000 in 2013.

De cand a aderat la United Nations Global Compact in 2004, Laboratoarele Expanscience au incercat sa lanseze un cadru de Responsabilitate Sociala al corporatiei. In stabilirea de tinte ambitioase pentru 2015, compania isi propune ca devoltarea sustenabila sa devina principalul punct al strategiei corporatiei, o adevarata parghie a dezvoltarii economice sustenabile.

Incepand cu 2007, Expancience a  pus la punct o structura organizationala dedicata si a dezvoltat un plan de actiune intern in care angajatii au un rol important.  Astfel, progresul este deja evident in mai multe arii:

 • scaderea consumului de energie dupa implementarea in 2009 a Bilan Carbone® (evaluarea amprentei de carbon);
 • procurarea de ingrediente sustenabile, prin stabilirea unor lanturi de aprovizionare care sa protejeze biodiversitatea si populatiile locale;
 • comunicare responsabila (semnatari ai Charte de l’Union des Annonceurs, un set de ghiduri dezvoltat de catre Uniunea Franceza a Publicitatii).

Acest progres va continua pe baza angajamentelor stabilite pentru 2015.

Un cerc virtuos

Aceste angajamente implica anticiparea riscurilor legate de sectoarele de afaceri si indeplinirea asteptarilor actionarilor companiei, inclusiv consumatori, pacienti, clienti, ONGuri, sindicate si autoritati locale. De asemenea,  joaca un rol important in mobilizarea angajatilor si in diferentierea Expanscience de alte companii. Programul de CSR al companiei creaza valoare adaugata atat la nivel intern cat si pentru clienti.

Din punctul nostru de vedere, dezvoltarea sustenabila este in mod clar o provocare globala si o adevarata piatra de temelie a succesului global al Laboratoarelor Expanscience in concordanta cu abordarea acestora de imbunatatire continua.

Capacitati de productie

Capacitatile de productie ale grupului sunt situate in Épernon (Franta) intr-o locatie certificata ISO 14001 si sunt construite astfel incat sa aiba impact minim asupra mediului inconjurator si oamenilor. Angajamentul Expanscience, de a asigura nivele inalte de calitate si de a fabrica produsele in Franta, este elementul central al influentei pe care o are aceasta companie la nivel international.

Facilitati de productie de ultima ora

Acoperind o suprafata  de noua hectare, Laboratoarele Expanscience produc in prezent toate cele 57,8 milioane de produse comercializate de catre companie: 36 milioane produse dermato-cosmetice si 21,8 milioane produse farmaceutice. Toate fazele lantului de productie, de la pre-pilotul industrial pana la ambalajul produsului, sunt asigurate in Epernon.

In plus, locatia detine echipament specific pentru emulsificare si distilare moleculara. Acest ultim proces unic a facut din Laboratoarele Expanscience un lider global in productia fractiunilor insaponificabile din avocado si soia.  

O legatura puternica intre cercetare si productie

Caracteristica distinctiva a Expanscience este investitia sa intr-o abordare care implica atat cercetare cat si productie. Aceasta legatura este asigurata mai ales de catre piloti industriali de transpunere, controlati de specialisti care, datorita expertizei lor duble, permit transferul inovatiilor cercetatorilor catre liniile de productie industriala.

O abordare a mediului de inalta calitate (HEQ)

Laboratoarele Expanscience acorda o atentie speciala impactului asupra mediului a locatiilor industriale. Pe langa implementarea unor masuri de protejare a mediului, cum ar fi scaderea consumului de apa si iluminarea automata, Laboratoarele Expanscience s-au angajat sa aiba o abordare superioara a caltatii mediului, prin construirea unei cladiri speciale pentru activitati de distilare moleculara si de extractie a plantelor. Aceasta cladire, construita la Epernon, incorporeaza caracteristicile HEQ: consum scazut de energie, poluare fonica redusa, alegere preferentiala a materialelor sustenabile, etc.