CÂTEVA CUVINTE DESPRE DURERE

Durerea afectează mai multe articulații?

Tipuri de dureri articulare

9 personnes sur 10 suffrent d'arthrose

În Franța, mai mult de 9 din 10 persoane (93 %) afirmă că au avut dureri articulare (artralgii). Astfel, aceste simptome sunt frecvente și de multe ori au impact asupra calității vieții.

Totuși, artralgiile pot avea diferite cauze, cu diferite manifestări. În mod special, se diferențiază:

  • Dureri articulare inflamatorii, care se accentuează în repaus. Afectează una sau mai multe articulații, cu semne de roșeață, căldură sau chiar umflare (edem).
  • Dureri articulare mecanice, legate de mișcare și accentuate la efort. Durere poate fi generalizată sau localizată

Evaluarea poate fi dificilă și tratamentele sunt complet diferite. Afecțiunile articulare necesită consult medical și, în unele cazuri, cel mai rapid tratament posibil.

Poate ați auzit frecvent vorbindu-se despre “artroză”. dar despre ce este vorba mai exact?

Definiția artrozei

Se vorbește frecvent despre artoză, deoarece este cea mai frecventă cauză de durere articulară. Această boală este cauzată de distrugerea cartilajului articular. Afectează până la 10 milioane de pacienți din Franța, mai ales femei.Mai mult, prevalența este puternic corelată cu vârsta fiind în creștere din cauza îmbătrânirii populației.

65% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani și 80% cu vârsta peste 80 de ani au artroză.
Jumătate dintre pacienții cu artroză au zilnic simptome dureroase.

les rhumatismes douleurs aux articulations

« Reumatism » se referă la diferite dureri la nivel articular, dar și la nivel osos, muscular, al tendoanelor sau nervilor. Aceste dureri se asociază cu un anumit disconfort funcțional.

Sunt descrise peste 200 afecțiuni reumatismale, inclusiv boala artrozică (artroza).

Dacă simțiți durere la articulația genunchiului, este posibil să aveți artroza genunchiului?

Localizarea artrozei

Orice articulație poate fi afectată de artroză, dar unele mai mult decât altele. De fapt, există denumiri specifice în funcție de localizare. De exemplu, gonartroza se referă la artroza genunchiului, iar coxartroza se referă la articulația șoldului. Acestea sunt artrozele cu cel mai mare impact asupra mobilității. Deși este frecventă, artroza spinală este frecvent o afecțiune silențioasă. În contrast, această boală este vizibilă la articulațiile degetelor, care sunt frecvent deformate.

Incidence moyenne de l'arthrose et principaux sites d'apparition

 

Tratamentul bolii artrozice a genunchiului (gonartrozei) se bazează în principal pe implementarea măsurilor igieno-dietetice (scădere ponderală, activitate fizică regulată (cu excepția episoadelor acute, atunci când este necesară punerea articulației în repaus)), completate cu fizioterapie, ortoprotecție și utilizarea bastonului/cadrului pentru mers.

Piascledine®300, ulei de soia și de avocado insaponificabil, este un tratament utilizat la adulți pentru tratamentul simptomatic (durere sau disconfort la mișcare) în boala artrozică a genunchiului (necesită un diagnostic medical).
Solicitați sfatul unui farmacist.
Citiți instrucțiunile din Prospectul pentru pacienți.
Consultați un medic dacă simptomele persistă.

Ce este posibil să simțiți dacă aveți gonartroză?

Evoluție

Artroza se caracterizează prin simptome dureroase acute și cronice, care pot alterna fără o anumită predictibilitate:

  • Faza cronică: disconfort moderat și variabil la mișcare, fiind în mod frecvent cauza rigidității articulare. Simptomele sunt ameliorate în repaus, dar se recomandă menținerea activității fizice regulate.
  • Episoade acute: atacuri dureroase, care încep dimineața și uneori în timpul nopții. Sunt denumite și “atacuri sau acutizări inflamatorii” și corespund cu momentele de distrugere a cartilajului. În timpul episoadelor acute este esențială punerea în repaus a articulației.
evolution de l'arthrose

Artroza are o evoluție relativ lentă, cu variabilitate de la un pacient la altul, chiar și atunci când este stabilizată.

Nu se vindecă niciodată.

Care sunt diferențele între o articulație cu artroză și o articulație sănătoasă?

Fiziopatologia artrozei genunchiului

Articulațiile sunt alcătuite din 5 structuri principale,
fiecare cu o funcție specifică:

articulation sans arthrose

Artroza este cauzată de degenerescența (modificarea) cartilajului articular,
ceea ce contribuie la deformarea articulației,
ca răspuns la presiunea excesivă puternică și repetitivă:

articulation avec de l'arthrose

Vă amintiți care sunt cele mai importante aspecte referitoare la boala artrozică?

Nu! De aceea este necesară opinia avizată a medicului de familie sau a medicului specialist reumatolog.
Da! Apare la 65% dintre persoanele cu vârsta peste 65 de ani și este cea mai frecventă cauză a durerilor articulare.
Nu! Artroza se caracterizează prin disconfort zilnic, marcat de episoade acute.
Da! Presiunea excesivă poate afecta cartilajul, și astfel poate apărea artroza.

Referințe :
1. Inserm (2016). 1 in 2 French people suffers from joint pain. [online] https://presse.inserm.fr/1-francais-sur-2-souffre-de-douleurs-articulaires/25303 - viewed on 08.06.2022
2. Genevay, S. (2014), La douleur en rhumatologie (Pain in rheumatology), Rev Med Suisse, Vol 0, no. 415, 227-228
3. Société Française de Rhumatologie. Rythme de la douleur (The rhythm of pain). [online] https://public.larhumatologie.fr/rythme-de-la-douleur - viewed on 08.06.2022
4. Kyburz, D. (2015). Les douleurs articulaires dans la pratique. (Joint pains in practice) In Forum Médical Suisse, Vol. 15, No. 26, pp. 618-622. EMH Media.
5. Vidal (2020). Douleurs articulaires. (Articular pains) [online] https://www.vidal.fr/maladies/appareil-locomoteur/douleurs-articulaires.html - viewed on 08.06.2022
6. Inserm (2022). Bientôt de nouvelles techniques pour « voir » l’arthrose ?. (Soon new techniques for “seeing” osteoarthritis?) [online] https://www.inserm.fr/actualite/bientot-de-nouvelles-techniques-pour-voir-larthrose/ - viewed on 08.06.2022
7. Lagorce, T., Buxeraud, J., & Guillot, X. (2016). Comprendre l’arthrose.(Understanding osteoarthritis) Actualités Pharmaceutiques, 55(555), 18-22.
8. Inserm (2012). Arthrose. (Osteoarthritis) [online] https://www.inserm.fr/dossier/arthrose/ - viewed on 08.06.2022
9. Larousse. Rhumatisme. (Rheumatism) [online] https://www.larousse.fr/dictionnaires/francais/rhumatisme/69331 - viewed on 08.06.2022
10. Stop arthrose (2012). Qu’est-ce que l’Arthrose ?. (What is Osteoarthritis?) [online] https://www.stop-arthrose.org/qu-est-ce-que-l-arthrose - viewed on 08.06.2022